Nuorena itsensä itsekkääksi kokenut jalkapalloilija Tim Sparv, 33, joutui kasvamaan aikuiseksi nopeasti lähdettyään palloilemaan maailmalle jo 16-vuotiaana. Kokemuksen ääni puhuu, kun Suomen jalkapallojoukkueen kapteeni puhuu muun muassa joukkueurheilun suomasta henkisen kasvun potentiaalista.
Suomen jalkapallomaajoukkue teki viime vuonna mahdottomasta totta, ja selvitti tiensä jalkapallon Euroopan-mestaruuskisoihin. Historiallisen arvokisaturnauksen alla Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kertoo, millä henkisillä valmiuksilla kisoihin lähdetään. - Kisoihin valmistutaan samalla hengellä, mikä meillä on ollut karsinnoissa. Se on tuonut meidät tähän pisteeseen ja sitä tarvitaan myös kisoissa. Meillä on loistava jengi, siellä on mahtavia pelaajia yksilötasolla, mutta erityisesti joukkueena me olemme vahva ja kokonainen, juuri siinä mielessä, miten kaikki ovat sitoutuneet pelaamaan joukkueen eteen. Ymmärretään, mitä tehdään puolustuspelissä ja hyökkäyspelissä ja ollaan nöyrää. Kokonaisuudessa on niin paljon suomalaista sisua, että on helppo olla kapteenina tässä jengissä, kun kaikki ymmärtävät ja tiedostavat sen, mitä vaatii olla menestyvä joukkue Tim Sparv on omassa blogissaan kertonut, kuinka tärkeäksi hän Tanskassa pelaamisen aloittaessaan joukkueen yhteishengen. Erityisesti häneen teki vaikutuksen yleinen rentous, vitsailu ja huumori kentän ulkopuolella, jopa juuri ennen ottelua. Miten hän sitten toimii Huuhkajien kanssa, onko valmistaumuminen hyggeä vai puristusta? - Tärkeää on saada hyvä tasapaino. Huumorintaju ja hauskuus ovat tosi tärkeä osa jalkapalloa. Kun ollaan ympäristössä, jossa on paineita ja odotuksia, niin on erityisen tärkeää, että kaikki viihtyvät siinä jengissä pelien ja treenien välillä. Minäkin olen sen oppinut vuosien varrella, että läpänheittokin on tärkeä juttu..
Joukkueurheilu opettaa sosiaalisuutta
Pohjanmaalla lapsuutensa asunut ja koulunsa käynyt Tim koki jonkinasteista koulukiusaamista, mutta mitään kaunaa tai jälkitiloja hän ei siitä kanna. - Olihan sitä joskus jotain pientä, mutta ei mitään, mikä olisi jättänyt minkäänlaista traumoja. Kouluympäristöhän voi kyllä olla tosi raaka välillä. Moni meistä on sen saanut kokea. Henkilökohtaisesti minulla ei ollut mitään isoja ongelmia. Kiusaamiskulttuurin syntymiseen ja kiusaajan motivaatioihin mentäessä Tim Sparv pohtii asiaa psykologisesta näkökulmasta. - En tietenkään ole mikään asiantuntija, mutta koulun kaltaisessa ympäristössä jotkut ihmiset haluavat kenties tuntea ylemmyyttä muihin nähden saadessaan muita alistettuun asemaan. Sen tarpeen takana taas voi olla muita isompia ongelmia, esimerkiksi oman itsetunnon, kotiolojen tai koulumenestyksen haastavuuden kanssa. Joukkueurheiluharrastuksen Tim kokee hyvän keinona välttää kiusaamiskulttuurin piirin joutumista. - Ilman muuta se on juuri merkittävä asia! Joukkueurheilu nimenomaan edistää sosiaalisten taitojen oppimista, muun muassa juuri siinä, kuinka se vaikuttaa positiivisesti muiden huomioon ottamiseen. Se vaikuttaa kohentavasti myös minäkuvaan ja suvaitsevaisuuteen. Joukkueympäristö antaa hyviä mahdollisuuksia saada kavereita, itseluottamusta, yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Siinä on paljon hyviä puolia tuolta kannalta ajatellen. Tälläkin tasolla sen tuntuu hyvältä, että on osa jotakin. Olet pala joukkuetta, niin hyvänä kuin huononakin päivänä voit olla varma, että kollegat auttavat ja kannustavat.
Ulkomaille jo nuorena
Suomessa on puhuttanut viime aikoina valmentajakulttuuri, erityisesti taitoluistelupiireissä esiin tulleen huolestuttavan tapauksen takia. Tanskassa pelaava ja siellä nyt vakituisesti asuva Tim tuntee kyseisen tapauksen. Hän ei itse ole jalkapallon parissa joutunut kohtaamaan vastavaa. - Onhan siellä ollut sellaisia valmentajia, jotka yrittivät vaikuttaa huutamalla ja ehkä vaatimalla aivan liikaa. Kyllä tämä taitoluisteluvalmentajan tapaus tuli yllätyksenä minullekin, noin se ei tietenkään saa mennä. Nuorisourheilun pitää olla vielä leikkiä. Kaikkien valmentajien ja opettajien pitää tiedostaa, että siellä on nuoria ihmisiä, jotka ovat edelleen kehitysvaiheessa. He kuuntelevat kaiken, mitä sanot, koska olet aikuinen. Tämä tapaus oli kyllä jonkinasteinen shokki, että näin vakavaa voi olla meidän maassa. Tim lähti jo nuorena, 16-vuotiaana ulkomaille pelaamaan. Hän näkee, että varhaisella pesästä lentämisellä on ollut merkittävä ja positiivinen vaikutus hänen oman persoonansa ja maailmankuvansa kehittymiseen.’ - Ainahan se on suuri kysymys, että milloin kannattaa lähteä ulkomaille. Minulle se on ollut tosi positiivinen asia, että lähdin ajoissa mukavuusalueeltani pois, ei ollut enää perhe ja kaverit lähellä. Oli siis pakko ottaa enemmän vastuuta, ja kasvaa mieheksi vähän nopeammin. Se on auttanut mua valtavasti siinä, että olen nyt hyvä sopeutumaan takapakkeihin ja ongelmiin arkipäivässä. Olen kasvanut henkisesti nopeasti. Muutto niin varhaisessa iässä on opettanut minua paljon.
Yhteiskunnallinen vastuu
Tim on miettinyt blogissaan myös hänen oman motivaationsa muuttumisesta huonon häviäjän roolista vastuunkantajaksi. Hän näkee saman ajatusmallin sovellettavissa koulumaailmaan kiusaaminen vähentämiseksi. - Nuoren ajattelin vain omaa kehitystäni, uraani ja tavoitteitani. Pitääkin miettiä, onko meillä tässä yksilöllistyneessä yhteiskunnassa aikaa nähdä kaikki, puhua kaikille, koska joukkueurheilussa ei voi menestyä, jos joukkueesi ei myös menesty. Kun taas joukkue menestyy, sinäkin menestyt. Nuorena olin itsekäs, enkä ottanut koulukavereitani ja joukkuekavereitani huomioon. Tänä päivänä minäkin olen ymmärtänyt, että kaikkien pitää viihtyä joukkueessa ja kaikki ovat tärkeässä roolissa joukkueessa. On luotava ympäristö, jossa kaikki viihtyvät ja kaikilla on samat mahdollisuudet kehittyä ja oppia. Kyllä tämä on minusta ihan sellaisenaan koulumaailmaan sovellettava ajatusmalli. Tim ei epäröi myöskään ottaa yhteiskunnallisesti kantaa. Hän jopa kokee sen velvollisuudekseen. Hän on kasvoillaan mukana muun muassa Greenpeacen ilmastokampanjassa. - Se on vain yksi asia, jossa olen ollut mukana. Kapteenin roolini kautta minulle tulee jatkuvasti kyselyitä, noin 3-4 kertaa viikossa, jos haluaisin olla mukana jossain kampanjassa tai projektissa. Se on ollut hyvin antoisaa ja kivaa, että saan olla mukana vaikuttamassa yhteiskunnallisesti. Tunnen, että minulla on vastuu tällaisessa roolissa. - Olen ehdottomasti sitä mieltä, että julkisuuden henkilöillä on suurempi vastuu ottaa myös julkisestikin kantaa tärkeisiin asioihin. Niin kannattaa tehdä, koska sinulla on ääni ja nuoria ihmisiä siinä tv:n ääressä kuulemassa mitä asiaa sinulla on. Olisi sääli, jos en ottaisi sitä mahdollisuutta vastaan. Siksi olen mukana muun muassa Greenpeacen kampanjassa ja projektissa, jossa koitetaan saada pojat lukemaan vähän enemmän. Lisäksi on rasismin vastaisia kampanjoita ja tällaisia. Se on ollut itsellenikin hyvin inspiroivaa.
Olen saanut jalkapallolta paljon
Jalkapallo on monen lajin ystävän mielestä elämää suurempaa, moni näkee sen jopa lähes uskonnollisena kokemuksena. Mutta mitä jalkapallo antaa sen pelaajalle, mitä sen on Tim Sparville opettanut? - Henkisesti aivan äärettömän paljon. Tykkään siitä tunnelmasta, että pukukopissa voi aina olla oma itsensä. Vaikka ulkopuolelta tulee kritiikkiä peliesityksistä tai mitä tahansa, niin niiden neljän seinän sisällä joukkuekaverisi tukevat sinua. Siinä on jotain hienoa. Jalkapallon kautta olen saanut kavereita, olen oppinut kieliä, saanut matkustaa maailman ympäri, oppinut sosiaalisia taitoja ja saanut fyysisiä ominaisuuksia Se, että vielä tänään saan tehdä tätä, on hienoa. Nuoresta iästä saakka kosmopoliitin elämää elänyt Tim kokee kuitenkin juurensa olevan tiukasti kiinni Suomessa, Pohjanmaan maaperässä. - Pohjanmaa on kotini. Aina kun minulla on mahdollisuus, on se sitten talvella tai kesällä, menen kotiin ja tapaamaan perhettä ja kavereita. Olen asunut ulkomailla enemmän kuin puolet elämästäni. Silti Vaasa ja Oravainen - pikkukylä, josta olen kotoisin - se alue merkitsee minulle tosi paljon. Se tuntuu aina hyvältä, kun pääsen kotiin ja siellä varmasti rentoudunkin parhaiten. Kun saan käydä mökillä ja saunassa, se on harvinaista herkkua.
TIM SPARV
- S. 20.2. 1987, Oravainen
- Pituus 194 cm
- Puolustava keskikenttäpelaaja
- Seura FC Midtjylland (Tanska)
- Aiemmat seurajoukkueet aikuistasolla: Southhampton (Englanti), Halmstads BK (Ruotsi), VPS (Suomi), FC Groningen (Alankomaat), Greuther Fürth (Saksa)
- Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni
- Nuorten maajoukkueen paras pelaaja 2007
- FC Midtjyllandin Vuoden pelaaja 2014–2015
- Suomen Palloliiton Vuoden jalkapalloilija 2015