Miksi koulurauhaa?

Miksi?klrlogo

Koulurauhaa -lehti ilmestyy taas. Nykyoppilaiden isät ja äidit muistavat vanhan Koulurauhaa! -lehden, joka pakotti yhteiskunnan myöntämään, että kiusaaminen on todellinen ongelma. Tämä tapahtui 90-luvulla.

Myönnettävä on, että ulkonäöllä lehteä tuskin myytiin. Tärkeintä oli, että joku uskalsi ottaa kovin kipeän asian julkisesti puheeksi. Toinen seikka, joka vaikutti lehden menestykseen, oli, että lehden kustantaja Kiusattujen Tuki ry ylläpiti auttavaa puhelinta. Se ei keskittynyt pelkästään keskustelemaan, vaan tarvittaessa yhdistyksen edustaja lähti vaikka paikan päälle riitoja purkamaan. Sen työn kustannukset rahoitettiin lehden tilausmaksuilla.

Tärkeintä oli, että joku teki oikeasti jotakin koulukiusaamisen uhrien auttamiseksi. Konfliktitilanteiden selvittelyssä Kiusattujen Tuen työssä painotettiin uhrin oikeusturvaa ennen osapuolten käyttäytymisen psykologisointia. Ennaltaehkäisevissä toimissa joukkokäyttäytymisen toimintamallien ymmärtämisellä on suuri merkitys, mutta kun nyrkit, ranstakat ja sanan säilät heiluvat rumaa jälkeä tehden, on auttajienkin vaihdettava toinen vaihde päälle.

Aina joskus oli todettava, että ymmärtämisen aika on ohi, ja on toimittava konkreettisesti selittelemättä.

Tähän samaan pyrkii myös nyt käynnistetty uusi Koulurauhaa -lehti, sen auttava puhelin, ja ihmiset sen toiminnan takana. Mitä paremmin Koulurauhaa -lehti menestyy, sitä paremmin voimme auttaa apua tarvitsevaa.

Koulurauhaa -tiimi