”Haluan vain oikeutta”

koulurauhaa-lehti-1-2012

Rivikansalaiselle ”oikeus” on jotain, mitä arvostetaan ja mitä yhteiskunnan järjestelmiltä odotetaan. Ihan tavatonta ei ole sekään, että kaltoin kohdeltu kiusattu ja hänen tukijoukkonsa haaveilevat lähtemisestä oikeuteen asiansa käsittelemiseksi. – ”Haluan vain oikeutta, en rangaistuksia ja korvauksia”, he sanovat. Kokemuksesta tiedän heidän näin korostavan, koska kostonhalu ei ole heillä ihan päällimmäisenä, ”jos käräjille päästään”. Ainoana tavoitteenaan heillä on vain saada kaltoinkohtelu loppumaan.

Kiusatun oletus on, että jos sitten käräjille todella päästään, niin siellä ”jaetaan oikeutta”. Odotetaan, että käräjäsalissa ”totuus selvitetään”, ja sen lopputuloksena on ”oikeudenmukainen tuomio”.

Ikävä kyllä, ei oikeus näin toimi. Jos kiusattu ei itse voi todisteita lyödä pöytään käräjillä, niin heikostihan siinä käy. Ei todisteettomasta tapauksesta enää käräjäsalissakaan totuudet paljastu. Ei siellä kukaan totuutta esiin taio, jos todisteet eivät ole aukottomasti valmiina.

Oikeudessa verrataan väite vastaan väite, todiste vastaan todiste. Epäselvissä tapauksissa oikeudessa tehdään joskus päätös sen mukaan, kumpi osapuoli on ”uskottavampi”. Siinä kisassa arasti ja epävarmasti esiintyvä ja leivättömän pöydän tuolta puolen tukea hakeva ensikertalainen uhri on heikoilla. Itsevarmasti esiintyvä omaatuntoa vailla oleva narsistinen kiusaaja omaa lähes aina niin hyvät näyttelijäntaidot, että harva ihminen pystyy esiintymään uskottavammin.

Oikeus on aina suhteellista ja näyttöihin perustuvaa.

Poliisissa ”haluan vain oikeutta” -tyyliin esiintyvän uhrin rikosilmoitus tyrehtyy syyttämättäjättämispäätökseen automaattisesti, jos hän ei osaa lisätä vaatimuksiinsa rangaistus- ja korvausvaatimusta. Joskus kiltti poliisisetä kertoo uhrille heti rikosilmoitusta kirjatessaan, että rangaistusvaatimus on oltava, tai asiaa ei tutkita. Tosin ilmiselvissä fyysistä väkivaltaa sisältäneissä pahoinpitelyissä yleinen syyttäjä saattaa toimia myös oma-aloitteisesti.

Vain todisteet puhuvat. Näyttö ratkaisee. Näin on sekä poliisissa että käräjäsalissa. Oikeutta ei ole olemassa automaattisesti. On vain kilpailu siitä, kumman näytöt ja väitteet ovat näyttävämmät. On yllättävää, miten huonosti tämä oikeudenkäytön perusperiaate ruohonjuuritasolla tunnetaan.

Kiusaamistapauksissa todisteet ovat usein toteennäytettyjä puheita. Muista tämä: omassa riidassa salaa tehty äänite on aina pätevä laillinen todiste, kun vastapuolen totuudenvastaiset puheet halutaan kaataa. Digitaalinauhurit, joiden äänitysherkkyyttä erilliset pienet mikrofonit kovasti vahvistavat, ovat nykyisin edullisia, huomaamattomia ja erittäin toimintavarmoja.

Esko Leipälä

Julkaistu Koulurauhaa-lehdessä 1/2012

Leave a comment