Avun saaneiden mielipiteitä

Tämän mielipiteen takana ovat isä ja äiti, joiden lasta on kiusattu kaksi vuotta ala-asteen alusta lähtien. He hakivat tukea, apua ja osaamista lapsensa puolustamiseksi, koska koulu kieltäytyy myöntämästä, että lapsen kiusaamista ja pahoinpitelyjä olisi edes tapahtunut.

Pitkän etsimisen jälkeen he löysivät lopulta netistä KLR-Kustannus Oy:n ja Koulurauhaa -lehden auttavan puhelimen 044 – 704 4004.  Auttavan puhelimen päivystäjä on tehnyt yhteistyötä perheen kanssa jo kuukausien ajan lapsen kiusaamisen lopettamiseksi.

Tässä tapauksessa suurimpana ongelmana ovat olleet kunnan opettajat, rehtori ja kouluviran¬omaiset, jotka eivät ole suostuneet käsittelemään yksilöityjä väkivaltatilanteita saatikka muuta kiusaamista. Kuitenkin aluehallintoviranomaiset ovat ottaneet jo sekä kunnan koulutoimen että lasten terapioista vastaavan kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon sektorin toimet ja laiminlyönnit tarkastettavakseen. Tarkastusten loputtua asia menee myös käräjille perheen avuksi hankitun osaavan juristin aloitteesta.

Asian käsittely jatkuu vielä syksyllä, koska lapselle koulussa ja koulumatkoilla toisten oppilaiden aiheuttamia väkivaltavammoja koulu ei myönnä ”kiusaamiseksi”. Ei edes koulun Kiva koulu -tiimi uskalla olla rehtorin ja koulutoimenjohtajan kanssa eri mieltä!


 

Kiusatun lapsen äidin ja isän kirje Koulurauhaa-lehden auttavan puhelimen päivystäjälle:

Hei,

Mieheni kanssa tässä pohdimme miten kuvailisimme apuasi lapsemme koulukiusaamisasiassa ja kyllä se vain niin on että kouluvirastossa olisivat saaneet ihan vapaasti jatkaa kieroiluaan niin menestyksekkäästi, että lapsemme kohtalo olisi ollut kaamea…

– neuvoit heti kättelyssä että tukihenkilö on syytä olla kaikissa palavereissa koska itse on liian järkyttynyt puolustautuakseen kieroa systeemiä vastaan
 
– kerroit että meillä on oikeus saada kaikki lastamme koskevat dokumentit ja miten ne käytännössä pyydetään ja mistä

– opastit meitä että meillä on oikeus antaa vastine kaikkeen lapsemme asian käsittelyssä kertyvään aineistoon

– käytännössä autoit meitä laatimaan erinäisiä virallisia papereita niin aviin, poliisiin, koulutoimeen, sosiaalitoimeen jne.

– pystyit heti näkemään minkälaista mielivaltaista käytöstä lapsemme on saanut kokea, itse olimme liian liki

– lainopillinen tuntemuksesi on ollut hallintopykäläviidakossa korvaamatonta, ei tavalliset vanhemmat tiedä miten selvitä itse niistä

– 1½ vuotta etsimme apua lapsellemme koulukiusaamisen lopettamiseksi; emme kokeneet olevamme esim. MLL kohdehenkilöitä ja rikosuhripäivystys oli liian kaukainen meille. Vasta löydettyäni Koulurauhaa – lehden auttavan puhelimennumeron ja siihen soitettuani alkoi tapahtua, edistystä.

– meitä on autettu pyyteettömästi ja kelloon katsomatta
 
– lapsemme on saanut konkreettisesti nähdä että hänen koulurauhansa eteen tekee töitä ihan oikea välittävä ihminen

– me vanhemmat olemme ensimmäistä kertaa saaneet vertaistukea vanhemmalta/auttavan puhelimen päivystäjältä jonka käytännön tieto/taito on helpottanut koko perheen kiristyneitä välejä ja antanut käytännössä toivoa asioiden selviämiseen