Arman & Meeri

tekivät dokumenttisarjan kovia kokeneista

Selviytyminen on universaali teema

Toimittaja Arman Alizad, 45, ja valokuvaajana tunnettu Meeri Koutaniemi, 28, ovat haastatelleet kovien kokemusten läpi kulkeneita ihmisiä uuteen tv-sarjaan Pahan jälkeen. Mukana on ihmisiä massamurhan keskeltä koulukiusattuun.

Teksti: Vesa Häkli | Kuvat: Hannu Haapasalo ja Petri Aho

Arman Alizad ja Meeri Koutaniemi tapasivat kolmisen vuotta sitten Meerin ollessa kuvaajana Armanista tehdyssä lehtijutussa. Heistä tuli ystäviä ja ryhdyttyään seuraaman toistensa töitä, he huomasivat olevansa melko samoilla raiteilla.

-Ajattelimme, että tehdään yhteistyötä jonkun aiheen piirissä, joka kiinnostaa molempia, Arman kertoo. Ensin syntyi suomalaista yhteiskunta ja työtä kuvaava kirja Riisuttu Suomi. Sitten he suunnittelivat tv-sarjan.

-Universaali teema, joka on molempien töissä, on selviytyminen, Arman sanoo.

-Pohjantähden alla -sarjassa käsiteltiin yhteiskunnallisia asioita, ja Pahan jälkeen kertoo yksilöiden tarinoita. Joka jaksossa on henkilö, joka on käynyt läpi jotain todella haastavaa ja valinnut elämän. Hän saattaa olla edelleen keskellä omaa selviytymisprosessiaan tai voi kamppailla sen kanssa koko ikänsä. Joka tapauksessa hän on päässyt pahimman yli ja haluaa jatkaa elämäänsä, ja haluaa olla aktiivinen asian parissa vaikka esimerkiksi muille.

-Sarja kertoo selviytymisestä ympäri maailmaa, kuvailee Meeri Koutaniemi.

-Sarjan henkilöt vastustavat muiden luomaa uhrin stigmaa ja häpeää, ja ovat korvanneet sen aktiivisella toimijuudella omassa yhteiskunnassaan.

-Selviytyminen on teema, johon kuka tahansa voi samaistua. Omanarvontunteemme perustuu selviytymisen tunteeseen ja se motivoi meitä kehittymään ja voittamaan henkilökohtaiset haasteemme. Sarja myös osoittaa, kuinka olosuhteiden yläpuolelle voi nousta omalla aktiivisuudella. Sarjan henkilöt ovat inspiroivia toimijoita ja esimerkkejä meille kaikille.

Tilaa lehti ja lue lisää »