Hyvän tahdon peruskoodi pitää olla

Jukka Poika pyrkii elämään lempeyden oppien mukaan

Muusikko Jukka Poika alias Jukka Rousu, 33, on noussut lempeillä reggaelauluillaan kansansuosikiksi maassa, jonka routaiseen multaan ei muutama vuosikymmen sitten olisi uskonut reggaen juurtuvan. Perheenisä pohtii arjessaan myös kasvatuksen ongelmia kiusaamisen kaavan rikkomista.

Koulurauhan asia koskettaa Jukkaa suorimmen omien kouluikäisten lapsien kautta, vaikka Jukan ensi- ja neljäsluokkalaisilla lapsilla ei olekaan ollut kyseisiä vastoinkäymisiä. Omilta kouluajoiltaan Jukka kyllä muistaa tapauksia hyvinkin läheltä.

– Kaikkihan varmasti koulukiusaamiseen jossain vaiheessa törmäävät. Itse olen sekä ollut osallisena kiusaamisessa että yrittänyt estää sitä, Jukka kertoo.

Jukka itse ei koskaan joutunut varsinaisesti kiusatuksi, mutta eriasteista pilkkaa hän sai osakseen.

– Se on tosin ollut osaksi itse kerjättyäkin. Olen tehnyt ratkaisuja, joita ympäristössä ei ole aina täysin ymmärretty. Ei ehkä tuomittukaan suoraan, mutta pikkuisen naljailtu hiustyylin ja sellaisten asioiden suhteen.

Jukan tytär puolestaan on kertonut kotona seuranneensa sivusta, kuinka oppilas on joutunut kiusaajien maalitauluksi.

– Luokissahan usein mennään siihen, että yksissä tuumin päätetään, että tuo on nyt se. Mitä hyvänsä se oppilas sanoo, niin se on tyhmää ja sitä on jotenkin ok nokittaa. Samalla luokalla on toki myös lapsia, joiden mielestä se ei ole oikein. Opettajat tietenkin yrittävät mahdollisuuksiensa mukaan sitä ikävää toimintaa estää, mutta eiväthän he ole koko ajan paikalla, kun sitä tapahtuu.

Jukan lapset käyvät nyt isoa koulua pääkaupunkiseudulla, mutta Jukka huomauttaa, etteivät pelkästään luokkakoot selitä kiusaamista. Jo aikaisemmassa opinahjossa, pienessä Bromarvin kyläkoulussa oli tietty nokkimisjärjestys.

– Välillä tulee mieleen, että ottaako joku aikuinen oikeasti asiakseen puuttua siihen. Lapsillahan sitä tapahtuu kuitenkin kaiken aikaa, ei tarvitse olla kuin kolme sisarusta kerralla koolla, niin tule jo järjestelmällistä syrjintää. Silloin joutuu hajottamaan sen tilanteen. Jos ei sitten ole tarpeeksi aikuisen läsnäoloa, niin tilanne voi päästä aika pahaksikin.

 

 

Leave a comment